Höstlovets Playday inställd - ger möjlighet för utveckling och nytt upplägg
Publicerad: 28/9, 2020
Under flera år har Playday varit en återkommande företeelse för Gävlebarnen på höst- och sportlovet. En dag för rörelse och glädje som på loven förvandlat hela Gavlehovsområdet till en gigantisk fritids- och aktivitetsgård med syftet att erbjuda barn möjlighet att testa på många olika aktiviteter, helt kostnadsfritt, och med målet att barn ska finna en varaktig meningsfull fritidssysselsättning. Runt tusen barn har varje gång deltagit och provat dans, ponnyridning, ishockey, innebandy, paraidrott, gymnastik, scouting, friidrott och många fler aktiviteter. Men under rådande omständigheter som en följd av covid-19 är det tyvärr inte möjligt att genomföra Playday på det sätt som gjorts tidigare. Därför kommer höstlovets Playday att ställas in.
Höstlovets Playday ställs in som en följd av covid-19.
Men ur den inställda aktivitetsdagens föds möjligheter – och en chans att utveckla konceptet.
Att Playday ställs in är dock inte enbart negativt. För det öppnar också upp för möjligheter.
– Vi får chansen att titta lite på oss själva och vi ser i stället detta som en möjlighet att se över konceptet för Playday och en chans för oss att ta nästa steg. Vi vill att Playday ska bli något större som över tid också inkluderar sänkta trösklar och en inkörsport till framför allt idrotten. Vi får ta tillfället i akt nu och i just det hänseendet får vi se det som att pandemin hjälper oss lite på vägen med att skapa en långsiktig rörelsestrategi, säger Pernilla Dalborg, verksamhetschef för En bra start.
Gefle Gymnastikföreningen har varit en del av Playday från början och har på nära håll sett aktivitetsdagen växa fram till något ständigt återkommande i barns vardag under loven. Verksamhetschefen Jessica Wallman står bakom beslutet att inte arrangera Playday under hösten och ser fram emot att vara en del av något nytt.
– Det är så klart tråkigt att vi inte kan genomföra dagen, det här har varit ett bra koncept för oss att få nya medlemmar som aldrig provat gymnastik, men också en möjlighet för gamla medlemmar som kan inspireras tillbaka till oss, säger hon.
Processen för att förändra konceptet kring Playday är i full gång. Tillsammans med medarrangörerna och föreningar är tanken att ringa in tydligare effektmål och öka kraften lokalt med fler stadsdelsnära aktiviteter – och stadsdelsnära föreningar. Första steget blir att enas om en rörelsestrategi tillsammans med föreningar och skolor för att sedan sätta en aktivitetsplan.
Tanken är alltså att förflytta Playday dit barnen bor.
– Vi vill ta Playday till barnen i stället för barnen till Playday, som det varit tidigare. Det här kommer ge fler möjlighet att ta del av alla aktiviteter och med det också fler som får en möjlighet till en rikare fritid, säger Dalborg.
För många barn är skollov förknippat med möjligheter och ett stort aktivitetsutbud, men det är inte alls likställt med alla barns vardag. Lov kan också innebära ett negativt överflöd av fritid och sämre förutsättningar för god kost och sömn, vilket kan få som konsekvens att barn hamnar i utanförskap. Av den anledningen är fritidsaktiviteter viktiga och vägen dit kan förhoppningsvis förkortas genom Playday.
– Syftet med konceptet är att öka rörelseglädjen och minska stillasittandet samt ge betydande kraft åt föreningslivet. Rapporter från Riksidrottsförbundet visar att fyra av fem barn får för lite motion och rörelse. Ett barn som inte får tillräcklig rörelse i vardagen riskerar att få problem med sömn, kost och koncentration vilket kan gå ut över skolresultat och det psykiska välmåendet. Nycklarna i det arbetet är att stärka föreningar och förbund i arbetet att ta emot barn och ungdomar, säger Jakob Westerlund, nu distriktschef hos Gästriklands Innebandyförbund men som under hösten börjar jobba för En bra start.
Ytterligare en utmaning är att nå målgruppen med fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar. Vid tidigare Playdays har barn fått prova på bland annat elhockey och rullstolsinnebandy och det nya Playdaykonceptet kommer innefatta Gävleborgs Parasportsförbunds satsningar och resurser. En del i arbetet kommer koncentreras till att stötta redan befintliga parasportföreningar att vara en god mottagare av nya medlemmar.
– Vi behöver få barn och unga med funktionsnedsättningar att hitta in till idrotten eller andra fritidssysselsättningar. Idag är det många faktorer som avgör huruvida man hamnar i rörelse och aktiviteter på fritiden eller om man blir stillasittande, säger Elin Lund Jonsson, idrottskonsulent på Gävleborgs Parasportförbund, och fortsätter:
– Förhoppningsvis kan det nya konceptet i framtiden också generera i sänkta trösklar för personer med funktionsnedsättningar. Vår förhoppning och målsättning är att forum mellan LSS, skola och idrottsföreningar ska skapas genom denna satsning.
I arbetet med att utveckla Playday kommer initiativtagarna Brynäs IF och En bra start i samarbete med Gästriklands Innebandyförbund, Gefle Gymnastikförening, Gestriklands Fotbollförbund, RF-SISU, Brottsförebyggarna i Gävle och Gävle kommun bjuda in föreningar, förbund, aktörer och fritidsgårdar till en fördjupad dialog under höstlovet om målsättningen, nyttan och effekterna med Playday.
– För att lyckas med det långsiktiga målet, att stärka föreningarna och deras verksamheter samt att få fler barn och ungdomar att varaktigt stanna kvar inom idrotten alternativt annan fritidssysselsättning, behöver idrotten och övriga fritidsföreningar samverka och föra dialog. Konceptet Playday blir en naturlig knutpunkt för oss alla och inte minst för barnen. En aktivitetsdag fullt med kostnadsfria, meningsfulla fritidsaktiviteter att prova på, säger Dalborg.