IBF Falun vill göra postiv skillnad i samhället - först satsning på Parasport
Publicerad: 10/8, 2020
IBF Falun är ett av världens starkaste varumärken när det kommer till Innebandy. De femfaldiga svenska mästarna är en av de senaste decenniet mest framgångsrika föreningarna i landet och har en lång tradition av framgång och en stark Innebandykultur. En annan av klubben viktig definierad framgång var också vårens avancemang för damerna, som efter några ur finrummet äntligen är tillbaka i landets högsta serie. Nu skall föreningen också ta nästa steg, först ut är en satsning på Parasport och Innebandy för personer med funktionsnedsättning för att öppna upp och skapa mer deltagande för fler i föreningen.
- IBF Falun skall vara en jämställd förening mellan dam och herr och nu blir givetvis parasporten också än mycket viktig del i det också, vi ville också visa ett statement genom att omgående lägga Parasporten i elitföreningen, säger ordförande Daniel Lindkvist i IBF Falun.
Föreningen vill också visa allvar med satsningen, ledare är redan på plats och inom kort hålls också det första informationsmötet för föreningens intresserade.
- Hela satsningen har varit en av föreningens ambitioner en längre tid, det fick en extra injektion när en av våra damlagspelare i våras efter ett av sammandragen i Gävle-Dala serien konstaterade att intresset just i Falun var stort och att många spelare inte hade möjlighet eller fick åka långt för sin idrott. Vi gick då snabbt ut med våra ambitioner och vi fick ett mycket positivt gensvar, fortsätter Daniel.
I dagsläget är det cirka 20 spelare som har anmält sitt intresse, verksamheten som kommer innehålla spelare med både intellektuell funktionsnedsättning och neuropsykiatriska funktionsnedsättning är tänkt att vara en av vägvisarna för IBF Faluns satsning på att bli en starkare idrottsaktör i närområdet och bli en samhällskraft som gör skillnad. Man är från föreningens sida tydlig med att man vill stärka sin positionering ordentligt utanför sargen och arbetet med IBF Faluns varumärke som samhällsaktör är en viktig del i föreningens utveckling.
Förra året politprojekterade bland annat Dalarnas Parasportförbund och Dalarnas Innebandyförbund en första Innebandyserie som gemensamma administratörer. Serien som tillsammans med angränsande Gästrikland då lockade sex föreningar, två från Dalarna i form av IBF Hedemora och IBF Borlänge samt Gävle GIK, KF Heros, Sandvikens AIK från Gävle för att avslutningsvis kryddas med Tellus IF från Västerås. Nu är det tänkt att IBF Falun också skall medverka i seriespelet och göra en seriös satsning på att profilera föreningen.
- Vi är mycket positiva till IBF Faluns satsning, det här visar att man tar inkldueringsarbetet på allvar och vi är stolta över föreningarna som arbetar för att fler skall få en aktiv fritid, säger Lars Andersson, ordförande i Dalarnas Innebandyförbund.
Arbetet med Parasportfrågan är en av många viktiga delar i IBF Faluns långsiktiga strategi på att öka sitt samhällsansvar, syftet är att föreningen ska ta ansvar för hur de påverkar samhället, ur såväl ett ekonomiskt, miljömässigt som socialt perspektiv.
- Sjävklart vill vi också öka engagemanget tillsammans med våra partners för en social och aktiv exponering av varumärket IBF Falun, vi skall vara en kraft i Falun och vi behöver givetvis också ett aktivt näringsliv som vill vara med och bidra till att fler får möjlighet till fritidsaktiviteter på lika villkor. Tillsammans skall föreningen bli en kraft att räkna med som stark samhällsaktör, fortsätter Lindgren.
I förbundets satsning #InnebandyForAll arbetar man aktivt med att föreningar skall få möjlighet och inspiration till att göra större samhällsnytta, en del i arbetet handlar om att få just symbiosen mellan lokalt föreningsliv, offentlig sektor så som skola och myndigheter samt det lokala näringslivet. Föreningen har också diskuterat möjligheten att öka sitt sociala engagemang på skolorna i närområdet och man utesluter inte heller fler aktiviteter tillsammans med aktörerna och förbundet i närområdet. Satsningen syftar i att visa på det samhällsansvar som idrotten och Innebandy tar. Att vara mer än en sport kräver engagemang, tålmodighet, inspiration och mod att testa. Brandet är samlingsnamnet för alla CSR-frågor och projekt, delprojekt och satsningar kan paketeras, förberedas, genomföras och utvärderas inom förbundets ramar.
- Jag ser stora möjligheter i IBF Faluns helhetsarbete och förhoppningsvis kan vi stötta och inspirera för att öka deras verktygslåd, en viktig del är att föreningarna skall våga utmana sina verksamhetsområden och hitta nya och fler vägar. Ekonomin är så klart viktig och därför är just ett aktivt samhällsansvar viktigt för att få med partners och viktiga organisationer på resan. Innebandyn har en bit kvar men med Faluns varumärke så finns det alla möjligheter att göra avtryck i regionen, förhoppningsvis kan vi fortsätta öka vår exponering som samhällsaktör och göra en större skillnad tillsammans, säger Jakob Westerlund som är operativ chef för verksamheten.
Kontakt med IBF Falun: Daniel Lindkvist, daniel@ibffalun.com.
Kontakt med #InnebandyForAll får du genom att mejla: info@innebandyforall.se