Ny motionssatsning har kartlagt och lockat många föreningar

Publicerad: 31/3, 2020

Innebandy är något alla skall kunna hålla på med, hela livet. Koncepten är många, 3 mot 3 på halvplan, kasta klubborna från mitten eller bara dela lag och köra. Uppläggen är många där verksamheten syftar till att fortsätta inspirera till rörelse och motion när den ordinarie tävlingsverksamheten av olika anledningar inte längre är aktuell. Vi vänder oss också till personer som aldrig spelat innebandy tidigare också, där tävlingsverksamheten med andra ord aldrig har varit aktuell. Genom att erbjuda meningsfulla motionsverksamheter på deltagarnas egna villkor syftar initiativen till att fortsatt bidra till ökad folkhälsa och intresse för idrott hela livet, så många som möjligt så länge som möjligt.

Att tävla i Innebandy behöver inte betyda varje helg från september till april med match en gång i veckan. Det kan betyda allt från ett motionssammandrag per år till fler eller mer sporadiska motionsaktiviteter mellan kompisgäng eller internt i föreningen. Genom att samla initiativtagare och motionärer genom att bjuda in till motionssammankomster erbjuder CSR-verksamheten #InnebandyForAll möjligheter till att utbyta nya erfarenheter, samverka och umgås med bekanta och få värdefull motion. Vill man inte tävla genom mer organiserade motionsmatcher kan man alltid hålla igång med öppna träningar, ibland mer spontant än andra gånger. Genom en enklare motionslicens är du som spelare alltid tryggt försäkrad om olyckan skulle vara framme.

Svensk Innebandys övergripande mål för 2030 är att ”Innebandy är en sport som alla ska kunna engagera sig i” och att nå 60 000 licensierade motionärer vilket omfattas av en större satsning mot föreningar och förbund.

I ett reportage för SVT berättar Svenska Innebandyförbundets inkluderingsansvarig Inez Rehn om hur Svensk Innebandy ska växa genom att sänka trösklarna och höja kännedomen om sporten.

Svensk Innebandy har idag 118 000 licensierade spelare och totalt uppskattas en halv miljon människor spela innebandy i Sverige i någon form. Men Svensk Innebandy vill bli ännu bättre och arbetar för att nå ännu fler – Vi vill vara folksporten för alla. Det här uppmärksammas i Svensk Innebandys styrdokument Svensk Innebandy Vill där några av våra målsättningar är just att nå fler nya målgrupper och att bli fler utövare.

Hela reportaget finns att tillgå här.

I distriktet Gästrikland har man lyckas väl med sin satsning det "riktiga" första året - totalt har man 279 licensierade motionsspelare. En del i satsningen har varit konceptet "motionsligan" som har dragit fram i Gästikland i en del olika former den gågna säsongen. Först på mäktiga stortorget i Gävle i juli - i 30 graders värme följt av sammandrag över sommaren och höstkanten gick även en större julmotionsaktivitet ihop med Hedvigslund och Studentkåren av stapeln lagom till julgröten.

Läs mer om Gr!llo Open här: https://www.gd.se/artikel/innebandyn-kliver-ut-i-hettan-pa-stortorget-det-har-tror-vi-kan-vaxa-till-nagot-riktigt-stort

Fler satsningar är påväg att lanseras hösten 20- bland annat Innebandy+

Läs mer om satsningen här: https://innebandyforall.se/news/view/pensionarer-med-idrottsintresse-nu-satsar-vi-pa-innebandy-for-aldre

En del i Svensk Innebandys utvecklingsarbete är att vi vill nå människor som idag inte kommer till våra innebandyföreningar naturligt. Nu söker vi därför tio föreningar som är intresserade av att vara med oss i satsningen Innebandy+, där vi erbjuder äldre människor möjligheten att spela innebandy.

Innebandy+ utgår från tre ord: rekrytering, mervärde, stabilitet.

Vill din förening satsa på Innebandy+? Klicka här: https://innebandyforall.se/malgrupp-aldreinnebandy

- Förra säsongen bedrev sex olika föreningar lyckade projekt där flera idag har ett stabilt lag med äldre motionärer som tränar och umgås tillsammans regelbundet. Nu har vi lärt oss av de utmaningar som identifierades förra året och utvecklat konceptet, säger Inez Rehn som är Inkluderingsansvarig på Svenska Innebandyförbundet, och fortsätter:

- Vi tror den här satsningen är win-win. Ensamheten bland äldre ökar och där vill innebandyn ta ett större ansvar och hoppas kunna bli ett socialt sammanhang för dem. Forskning visar att äldre är en tacksam ideell kraft i en idrottsförening, de har oftast mer tid och engagemang att lägga på ideellt arbete än yngre personer och de är väl införstådda i föreningslivets strukturer och hjälper oftast gärna till.

Till hösten går Gästriklands Innebandyförbunds satsning på motionsverksamheten vidare - förutom motionsligan - med en satsning på en serie av sammandrag med start i sommar (om världsläget är säkert) då sommarserien är tillbaka för hela fjärde året i rad. Fler lovaktiviteter för yngre motionärer och spontandagar planeras till följd av det stora intresset från både indvider och föreningar.

Linus Nielsen som är nytillträdd hos Gästrikland - med syfte att stärka den operativa verksamheten på aktivitetsnivå men också strategiskt för att lyfta föreningarna i regionen organisatoriskt.

- Vi hoppas att vi skall få fler att röra på sig längre, dels genom fler aktiviteter och forum där vi vet att ungdomar har ett behov och intresse av att röra på sig men utbudet är lågt. Sedan också på längre sikt genom att lyfta föreningarnas verksamhet genom mer stöd och inspriation att bredda sättet att tänka och inkludera fler. Vi behöver nyansera oss och bredda vår "vanliga" verksamhet om vi skall nå våra mål till 2030, säger Linus.

På nationellnivå har man tagit ett ordentligt kliv första året - från ca 2150 licensierade motionärer till 3350 vilket är ett steg i rätt riktning även om det i skrivande stund är långt till 60 tusen och 2030.

- Nu är läget lite osäkert i och med Covid-19, men samtidigt får vi ännu mer tid att sätta strukturer och modeller som skall ta motionsverksamheten framåt på samma gång. Vi vill bygga starka nätverk där våra föreningar på sikt är nyckeln till hållbarheten. Vi har kartlaggt flera föreningar som redan har en befintlig grupp som spelar, ex sena söndagar eller dyl, och det är den verksamheten vi vill stötta. Det skall vara enkelt att bedriva motionsverksamhet och vi skall se till att föreningarna får det som efterfrågas så att förutsättningarna för Innebandy hela livet blir enkla. Sedan behöver vi nå fler kvinnor i målgruppen, det är också väldigt proiriterat, idag är det vädligt mycket män, avslutar Linus.

Fortsätt bevaka plattformen #InnebandyForAll för fler intressanta vinklar samt verktyg på hur ni som individ eller förening kan utveckla motion eller motionsverksamhet.

Se alla nyheter »